Tijdens de periodieke controle bekijkt de tandarts grondig uw gebit.
Indien nodig worden er röntgenfoto’s gemaakt om tussen uw kiezen en onder vullingen te kunnen kijken.
In geval van kronen en bruggen kijken we of alles goed aansluit.
Soms is het mogelijk om een kleine behandeling gelijk te doen. Anders wordt er voor gekozen om met u een afspraak voor de behandeling te plannen.
Preventieve zorg vinden wij erg belangrijk.
Een gezonde mond begint bij gezond tandvlees en goede mondhygiëne.
De preventie-assistente is een tandheelkundige zorgverlener die gespecialiseerd is in deze preventieve mondzorg.
Tijdens deze behandeling wordt uitgebreid tandsteen verwijderd, uw gebit gepolijst en zo nodig informatie gegeven over hoe u uw gebit het beste kan verzorgen.
Deze behandeling kan gecombineerd worden met de periodieke controle door de tandarts.
Kinderen zijn in onze praktijk vanaf hun geboorte welkom.
Door samen met ouders, broertjes en zusjes te komen, kunnen ze gemakkelijk wennen aan de omgeving, andere geluiden en vreemde gezichten.
Spelenderwijs mag de tandarts misschien al eens tandjes tellen, met een spiegeltje in de mond kijken of een beetje wind blazen.
Tegen de tijd dat er een “echte” controle nodig is, (meestal vanaf 2 jaar) is het al een stukje minder spannend.
Natuurlijk mogen onze jongste patiëntjes na afloop een presentje uitkiezen.
Wij werken met “witte” vullingen. Het witte vulmateriaal heet composiet. Composiet bestaat uit kleine glasdeeltjes in een kunsthars. Een voordeel is uiteraard de kleur maar ook de hechting aan het tandmateriaal. Composiet plakt aan de tand zelf waardoor de tand verstevigt. Het vulmateriaal wordt uitgehard met een zeer felle lichtbundel. Dit gaat erg snel en na de behandeling kunt u direct weer eten.
Na het aanbrengen van een composietvulling kunt u nog een tijd last hebben van gevoeligheid met koude, warmte en bijten. Deze gevoeligheid verdwijnt vanzelf, maar kan soms langere tijd duren.
Kroon
Een kroon is nodig wanneer er onvoldoende houvast is voor een vulling. Er kan ook een kroon gemaakt worden ter verbetering van het uiterlijk. Meestal gaat het daarbij om verkleurde of slecht gevormde tanden.
Brug
Een brug wordt gemaakt ter vervanging van één of meer ontbrekende tanden/kiezen. Aan weerszijden van de open ruimte, worden er kronen geplaatst met daartussen een brug-tussendeel ofwel een dummy.
Kronen en bruggen zijn duurzame vervangingen van uw tanden en kiezen. Ze benaderen de oorspronkelijke vorm en functie zoveel mogelijk.
Om een kroon of brug te maken zijn er twee afspraken nodig.
Bij de eerste afspraak wordt uw tand of kies afgeslepen om ruimte te maken voor de kroon, een afdruk voor het laboratorium genomen en een tijdelijke kroon gemaakt.
Het plaatsen van de kroon of brug wordt in de tweede afspraak gedaan.
Een wortelkanaalbehandeling kan om twee verschillende redenen nodig zijn. De zenuw van de tand/kies kan ontstoken zijn of het bot rondom de tandwortel is ontstoken. De ontsteking kan alleen genezen wanneer de oorzaak helemaal is weggehaald.
Bij een wortelkanaalbehandeling wordt de zenuw van een tand/kies verwijderd, soms is deze al afgestorven en wordt de tand/kies binnenin goed schoongemaakt. Om dit te kunnen doen wordt er een klein gaatje in de tand gemaakt. Met behulp van vijltjes en een ontsmettende chloor-oplossing worden de kanaaltjes tot de wortelpunt schoongemaakt en gedesinfecteerd. Na deze reiniging worden de kanalen gedroogd en afgesloten met cement en rubberen stiftjes zodat er geen bacteriën meer bij de ontsteking kunnen komen. Hier overheen komt een witte composiet vulling.
Een wortelkanaalbehandeling wordt meestal in twee afspraken gedaan. De eerst afspraak om te openen en de kanalen wat schoon te maken. De tweede afspraak om definitief goed te reinigen en af te sluiten.
Met behulp van een zogenaamde facing kan de tandarts het uiterlijk van uw gebit verfraaien. Zo kan de vorm of de kleur van de tand veranderen. Ook kunnen spleetjes tussen tanden opgevuld worden, afgebroken hoekjes gerepareerd, gele of bruine tanden weer witter gemaakt worden en scheve tanden gemaskeerd zodat ze optisch rechter lijken.
Facings kunnen van composiet (directe techniek) of porselein (indirecte techniek) worden gemaakt. Voordat de tandarts de composiet aan uw tand plakt, behandelt hij deze voor met een zuur. Daarna brengt hij een hechtlaag aan op uw tand. Op deze laag bevestigt hij de nog zachte composiet. De composiet wordt globaal in vorm geboetseerd en uitgehard met een lichtbundel. Vervolgens slijpt de tandarts de composiet in de gewenste vorm en polijst hij het oppervlak. Mocht u de vorm of kleur niet goed vinden, kan de tandarts de facing altijd nog corrigeren.
De facing van porselein wordt gemaakt zoals een kroon wordt gemaakt. Het kan nodig zijn om een (dun) laagje van de tand af te slijpen. Daarna wordt een afdruk genomen van de tanden en zo nodig worden de afgeslepen tanden voorzien van een tijdelijke facing van tandkleurig materiaal. 3 weken later zijn de facings klaar en worden ze geplaatst met een tandheelkundig cement.
Met behulp van bleekgel kunt u uw tanden enkele tinten lichter krijgen. Nadat we een afdruk van uw gebit hebben genomen, wordt in het laboratorium een precies passende bleeklepel voor over tanden gemaakt zodat u thuis zelf de gel kunt aanbrengen. Deze draagt u dan ’s nachts gedurende ongeveer een week tot 10 dagen. Hoeveel dagen u precies moet bleken, ligt aan de kleur van uw tanden en het gewenste resultaat. De bleeklepel is herbruikbaar. Wilt u na enige tijd opnieuw bleken, scheelt dit enorm in de kosten. Heeft u nieuwe bleekgel nodig, dan kunt u deze bij onze praktijk aanschaffen.
Er zijn wel zaken waar u rekening mee moet houden. Het bleken heeft slechts een tijdelijk effect. Onder invloed van kleurstoffen zoals in bv koffie, thee, rode wijn, cola, roken, kleuren de tanden weer terug naar hun oude kleur. Vermijd deze producten zoveel mogelijk, met name tijdens, en de eerste tijd na, de behandeling.
Houd er rekening mee dat de aanwezige vullingen en kronen niet mee kleuren. Het kan dus zijn dat na het bleken vullingen vervangen moeten worden, omdat er kleurverschil is ontstaan. Ook kunnen de tanden na het bleken enige tijd gevoelig zijn.
Een volledige prothese of kunstgebit vervangt de natuurlijke tanden en kiezen wanneer deze verloren zijn gegaan.
Er wordt onderscheid gemaakt tussen volledige prothesen en partiële prothesen zoals plaatprothesen (volledig kunststof) en frameprothesen (metalen basis).
Voor het maken van een prothese zijn er meerdere afspraken nodig.
De prothese zal in de loop van de jaren steeds losser komen te zitten doordat het kaakbot slinkt.
Het is dan nodig om de binnenkant van de prothese te voorzien van een nieuwe binnenlaag. Dit heet een rebase. Er wordt dan ’s ochtends een afdruk genomen, waarna u de prothese bij ons laat. Deze gaat naar de tandtechnieker en wordt aangepast. Diezelfde dag laat in de middag kan de prothese weer worden teruggeplaatst.