Behandelingen

Behandelingen

Tijdens de periodieke controle bekijkt de tandarts grondig uw gebit.

Indien nodig worden er röntgenfoto’s gemaakt om tussen uw kiezen en onder vullingen te kunnen kijken.
In geval van kronen en bruggen kijken we of alles goed aansluit.

Soms is het mogelijk om een kleine behandeling gelijk te doen. Anders wordt er voor gekozen om met u een afspraak voor de behandeling te plannen.

Preventieve zorg vinden wij erg belangrijk.
Een gezonde mond begint bij gezond tandvlees en goede mondhygiëne.
U kunt onze preventie-assistente bezoeken voor een behandeling.

Tijdens deze behandeling wordt uitgebreid tandsteen verwijderd, uw gebit gepolijst en zo nodig informatie gegeven over hoe u uw gebit het beste kan reinigen.

Deze behandeling kan gecombineerd worden met de periodieke controle door de tandarts.

Preventie is tot half januari 2020 niet mogelijk. Daarna kunt u weer een afspraak maken.

Eén van de belangrijkste plaatsen in uw mond om uw gebit gezond te houden, is de overgang van tand naar tandvlees. Gezond tandvlees is lichtroze van kleur en ligt stevig om uw tanden en kiezen heen. Wanneer uw tandvlees rood is, opgezwollen is en bloedt als u poetst of er op drukt, is uw tandvlees ontstoken. Dat kan ontstaan als er veel tandplak/tandsteen is op de overgang van tand naar tandvlees. Wordt de tandplak en tandsteen niet verwijderd en het ontstoken tandvlees niet behandeld, kan de toestand verergeren, waardoor de vezels waarmee de tand vastzit in het kaakbot, kapot gaan. Ook het kaakbot kan worden afgebroken. De ruimte die tussen tandvlees en kaakbot kan ontstaan doordat de vezels daar verdwenen zijn, heet een pocket. Uiteindelijk tast de tandvleesziekte bij niet behandelen het fundament van uw tanden en kiezen aan. Uw tanden en kiezen gaan loszitten en kunnen uitvallen of moeten worden getrokken omdat een gezonde basis weg is. Onze mondhygiënist kan u helpen om op een deskundige manier tandsteen te verwijderen en u instructie te geven om op de goede manier te poetsen, flossen en ragers te gebruiken. Kortom, een bezoek aan onze mondhygiënist helpt u om uw gebit te behouden. De gezondheid van uw gebit begint bij de basis.

Kinderen zijn in onze praktijk vanaf hun geboorte welkom.
Door samen met ouders, broertjes en zusjes te komen, kunnen ze gemakkelijk wennen aan de omgeving, andere geluiden en vreemde gezichten.

Spelenderwijs mag de tandarts misschien al eens tandjes tellen, met een spiegeltje in de mond kijken of een beetje wind blazen.
Tegen de tijd dat er een “echte” controle nodig is, (meestal vanaf 2 jaar) is het al een stukje minder spannend.
Natuurlijk mogen onze jongste patiëntjes na afloop een presentje uitkiezen.

Wij werken met “witte” vullingen. Het witte vulmateriaal heet composiet. Composiet bestaat uit kleine glasdeeltjes in een kunsthars. Een voordeel is uiteraard de kleur maar ook de hechting aan het tandmateriaal. Composiet plakt aan de tand zelf waardoor de tand verstevigt. Het vulmateriaal wordt uitgehard met een zeer felle UV-lichtbundel. Dit gaat erg snel en na de behandeling kunt u direct weer eten.

Na het aanbrengen van een composietvulling kunt u nog een tijd last hebben van gevoeligheid met koude, warmte en bijten. Deze gevoeligheid verdwijnt vanzelf, maar kan soms langere tijd duren.

Kroon

Een kroon is nodig wanneer er onvoldoende houvast is voor een vulling. Er kan ook een kroon gemaakt worden ter verbetering van het uiterlijk. Meestal gaat het daarbij om verkleurde of slecht gevormde tanden.

Brug

 

Een brug wordt gemaakt ter vervanging van één of meer ontbrekende tanden/kiezen. Aan weerszijden van de open ruimte, worden er kronen geplaatst met daartussen een brug-tussendeel ofwel een dummy.

Kronen en bruggen zijn duurzame vervangingen van uw tanden en kiezen. Ze benaderen de oorspronkelijke vorm en functie zoveel mogelijk.

Om een kroon of brug te maken zijn er twee afspraken nodig.
Bij de eerste afspraak wordt uw tand of kies afgeslepen om ruimte te maken voor de kroon, een afdruk voor het laboratorium genomen en een tijdelijke kroon gemaakt.
Het plaatsen van de kroon of brug wordt in de tweede afspraak gedaan.

Een wortelkanaalbehandeling kan om twee verschillende redenen nodig zijn. De zenuw van de tand/kies kan ontstoken zijn of het bot rondom de tandwortel is ontstoken. De ontsteking kan alleen genezen wanneer de oorzaak helemaal is weggehaald.

Bij een wortelkanaalbehandeling wordt de zenuw van een tand/kies verwijderd, soms is deze al afgestorven en wordt de tand/kies binnenin goed schoongemaakt. Om dit te kunnen doen wordt er een klein gaatje in de tand gemaakt. Met behulp van vijltjes en een ontsmettende chloor-oplossing worden de kanaaltjes tot de wortelpunt schoongemaakt en gedesinfecteerd. Na deze reiniging worden de kanalen gedroogd en afgesloten met cement en rubberen stiftjes zodat er geen bacteriën meer bij de ontsteking kunnen komen. Hier overheen komt een witte composiet vulling.

Een wortelkanaalbehandeling wordt meestal in twee afspraken gedaan. De eerst afspraak om te openen en de kanalen wat schoon te maken. De tweede afspraak om definitief goed te reinigen en af te sluiten.

Met behulp van een zogenaamde facing kan de tandarts het uiterlijk van uw gebit verfraaien. Zo kan de vorm of de kleur van de tand veranderen. Ook kunnen spleetjes tussen tanden opgevuld worden, afgebroken hoekjes gerepareerd, gele of bruine tanden weer witter gemaakt worden en scheve tanden gemaskeerd zodat ze optisch rechter lijken.

In onze praktijk worden facings overwegend van composiet gemaakt. Voordat de tandarts de composiet aan uw tand plakt, behandelt hij deze voor met een zuur. Daarna brengt hij een hechtlaag aan op uw tand. Op deze laag bevestigt hij de nog zachte composiet. De composiet wordt globaal in vorm geboetseerd en uitgehard met een uv-lichtbundel. Vervolgens slijpt de tandarts de composiet in de gewenste vorm en polijst hij het oppervlak. Mocht u de vorm of kleur niet goed vinden, kan de tandarts de facing altijd nog corrigeren.

Met behulp van bleekgel kunt u uw tanden enkele tinten lichter krijgen. Nadat we een afdruk van uw gebit hebben genomen, wordt in het laboratorium een precies passende bleeklepel voor over tanden gemaakt zodat u thuis zelf de gel kunt aanbrengen. Deze draagt u dan ’s nachts gedurende ongeveer een week. Hoeveel dagen u precies moet bleken, ligt aan de kleur van uw tanden en het gewenste resultaat. De bleeklepel is herbruikbaar. Wilt u na enige tijd opnieuw bleken, scheelt dit enorm in de kosten.

Er zijn wel zaken waar u rekening mee moet houden. Het bleken heeft slechts een tijdelijk effect. Onder invloed van kleurstoffen zoals in bv koffie, thee, rode wijn, cola, roken, kleuren de tanden weer terug naar hun oude kleur. Vermijd deze producten zoveel mogelijk, met name de eerste tijd na de behandeling.
Houd er rekening mee dat de aanwezige vullingen en kronen niet mee kleuren. Het kan dus zijn dat na het bleken vullingen vervangen moeten worden omdat er kleurverschil is ontstaan. Ook kunnen de tanden na het bleken enige tijd gevoelig zijn.

Invisalign is een niet zichtbare beugel.
U draagt gedurende de geadviseerde 22 uur per dag, een aligner. Een aligner is een doorzichtig, naar de tanden gevormd gebitje, hoesje over uw tanden.
De aligners zijn uitneembaar, zodat u ze uit kan nemen tijdens de maaltijd en uw gebit normaal kan onderhouden.
Om de 1 a 2 weken worden de aligners vervangen.

Klik hier voor meer informatie op de website van Invisalign.

Een volledige prothese of kunstgebit vervangt de natuurlijke tanden en kiezen wanneer deze verloren zijn gegaan.
Er wordt onderscheid gemaakt tussen volledige prothesen en partiële prothesen zoals plaatprothesen en frameprothesen

Voor het maken van een prothese zijn er meerdere afspraken nodig.

De prothese zal in de loop van de jaren steeds losser komen te zitten doordat het kaakbot slinkt.
Het is dan nodig om de binnenkant van de prothese te voorzien van een nieuwe binnenlaag. Dit heet een rebase. Er wordt een afdruk gemaakt waarna u de prothese een dag moet missen